portfolio site templates

ingatlannal kapcsolatos blog posztok

Lakás, lakóház, telek vásárlása esetén mikre figyelj?

Lakás, lakóház, telek (nem termőföld) vásárlása értelemszerűen egy nagyobb összegű kiadást jelent, amit több szempont mérlegelésével meg kell fontolni. Ha már megvan a vásárlás célja – nagyobb vagy kisebb lakás, más környékre, esetleg más településre költözés, hétvégi telek – , akkor vizsgálandó, hogy mit is kínál az eladó a vételárért. Itt nyilván jöhetnek az egyedi elvárások (= szubjektív indokok) és az objektív elvárások (= objektív indokok). A jelen írásommal csak az objektív indokok körét és nem teljeskörűen fogom érinteni.

Lakásnál érdemes megnézni, hogy az társasházi vagy szövetkezeti lakás. Ennek azért van jelentősége, mert társasháznál a lakás tulajdonosává válva úgymond automatikusan a társasház tagjává válsz, azaz a társasház életében, társasházi közgyűlésen részt vehetsz, szavazhatsz. Ezzel szemben a szövetkezeti lakásnál Te döntöd el, hogy a lakás tulajdonosává válva szeretnél-e szövetkezeti tag lenni vagy nem. A tagság előnyökkel és plusz kötelezettségekkel is jár. Az sem mindegy, hogy tartalékképző, gondos gazdaként eljáró közösségbe kerülsz-e vagy olyan közösségbe, akit nem érdekel a ház állaga, nem költ semmilyen korszerűsítésre és a karbantartást is csak ímmel-ámmal minimum szinten teljesíti.
A társasházi lakásoknál sajnos az is előfordul, hogy a korábbi lakók olyan beépítést, átépítést végeztek, amihez a társasház közössége nem járult hozzá, és ez bizony rendezetlensége esetén Neked fog fejfájást és többlet ügyintézést okozni.
Az egyedi mérőórák hitelességi idejét is érdemes megnézni, hogy ennek cseréje – mint várható költség – mikor merül fel előreláthatóan.
A vételárnál érdemes kalkulálni, hogy egy négyzetméterért mennyit szeretne az eladó kapni. Gondolj bele, a WC mint külön helyiség területe kb. egy négyzetméter, ezért a területért mekkora összeget vagy hajlandó megfizetni? :) Nézzük ennek komolyabb oldalát: a lakás elosztásánál, ha az nem megfelelő, akkor kifizetsz olyan területekért többszázezer vagy milliós összeget, amely területet aztán nem tudsz használni, hasznosítani.

Lakóháznál érdemes meggondolni azt, hogy az osztatlan közös tulajdonú telken van-e, mert a közös tulajdon közös döntést és kölcsönös együttműködést igényel. Ha a társtulajdonossal várható ugyan, hogy működne a közös döntés és kölcsönös együttműködés, sajnos hosszútávon számolni kell azzal, hogy esetleg neki más tervei vannak és ebből fakadóan az ő oldalán tulajdonos-váltás várható. No, ekkor már újra felmerül a kérdés, hogy a közös döntést igénylő kérdések (pl.: kerítés építése, kerítés karbantartása, parlagfű mentesítés, nagyobb felújítások) megbeszélése és közös költségviselése menni fog-e.

Telek vásárlása esetén nem mindegy, hogy mire kívánod a telket használni. Ha építkezni kívánsz rajta, akkor még vásárlás előtt győződj meg arról, hogy a konkrét telek erre valóban alkalmas-e. Ezt geotechnikus – talajmechanikus szakértő szakvéleményének kikérésével teheted meg. Ezen nem érdemes spórolni, mert ennek elmulasztása később nagyobb anyagi károkhoz vezet. Gondolj bele, elkészíted a házad terveit, felépül a házad, majd mondjuk egy nagyobb esőzés után a házadban kár keletkezik és ennek körében vizsgálódva derül ki, hogy az adott talaj nem elég tömör, egyéb hibában szenved – azaz a telek építkezésre nem is alkalmas – ezért a beállott kár és megismert adatok alapján sem a házat, sem a telket sem használni, sem eladni nem fogod tudni, a pénzed pedig benne áll.

A vásárlásnál Te határozod meg, hogy számodra mik a lényeges körülmények, ezeket viszont az eladóval való előzetes tárgyalások során az eladó tudomására kell hoznod. Az eladó is köteles az előzetes tárgyalások során a számára lényeges körülményeket Veled közölni. Ha a lényeges körülményekben egyetértetek, akkor abból következően lesz szerződés.

A vásárlásnál a vételárat abból a szempontból is meg kell nézned, hogy a visszterhes vagyonátruházási illetéket is meg tudd fizetni a megvenni kívánt ingatlan (=lakás, lakóház, ház, telek, egyéb) után. A visszterhes vagyonátruházási illeték jelenlegi mértéke 4%, amelynek alapja az ingatlan vételára.

A fentiekben példaként említett objektív indokokon felül is merülnek fel további indokok, azok azonban a konkrét ingatlan tekintetében vizsgálhatóak.

lakás vásárlás

Ingatlan vásárlásához fontos tudni

 A 2014.03.15. napján hatályba lépett Polgári Törvénykönyv értelmében a társasházi közös tulajdonra vonatkozó, az egyes tulajdonostársakat megillető tulajdoni hányad és a lakásra, illetve a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó tulajdonjog egymástól függetlenül nem ruházható át és nem terhelhető meg.
Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet úgy rendelkezik, hogy az ingatlan értékesítésre vagy bérbeadásra való kínálásakor a reklámban fel kell tüntetni az épület vagy önálló rendeltetési egység energetikai minőség szerinti besorolását, amennyiben a tanúsítvány rendelkezésre áll.

lakás bérbe adása bérbe vétele

Lakás bérbeadásához hasznos tudnivalók

A bérleti szerződés írásban érvényes. Ha nyugodtan akarsz aludni egy jó szerződéssel a fiókodban, akkor kérd ügyvéd segítségét. [Hozzám is fordulhatsz, szívesen segítek.]

A bérleti szerződés megkötése előtt nézd meg a lakás energetikai tanúsítványát. Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet úgy rendelkezik, hogy az ingatlan értékesítésre vagy bérbeadásra való kínálásakor a reklámban fel kell tüntetni az épület vagy önálló rendeltetési egység energetikai minőség szerinti besorolását, amennyiben a tanúsítvány rendelkezésre áll.

A tanúsítvány alapján ellenőrizheted, hogy a fűtés számla azzal összhangban áll-e. Érdemes átgondolni, hogy a tanúsítványban javasolt energia-hatékonyság növelő munkákat vállalod-e a saját költségeden elvégeztetni és ezt kéred betudni a bérleti díjba vagy a Bérbeadóval végezteted el azokat, vállalva a bérleti díj emelkedésének kockázatát. Az energia-hatékonyság növelése rezsi csökkentést eredményez, tehát érdemes számolgatni.